Több mint kétszázan haltak meg egy járványban Indiában

MTI
2006.10.13. 08:08

Már 222 ember vesztette életét japán encefalitisz (agyvelőgyulladás) járványa következtében India legnépesebb államában, az ország északi részén fekvő Uttar Pradesben - közölték pénteken a helyi egészségügyi hatóságok.

A legtöbb haláleset Uttar Prades állam legszegényebb, Gorahpur nevű körzetében történt. A pénteki bejelentés előtt legutóbb szeptember közepén közöltek a hatóságok veszteségmérleget, abban 150 elhalálozásról volt szó. Az indiai hatóságok - már jóval a járvány kitörése után - oltási kampányt indítottak, amelynek során hatmillió gyermek fogja megkapni a védőoltást a japán encefalitisz ellen. Tavaly 1400-an vesztették életüket egy hasonló járvány áldozataként. Az agyvelőgyulladás járványa rendszerint a monszunesők időszakának kezdetén, júniusban jelentkezik Indiában.

Az agyvelőgyulladás az agyállomány súlyos, gyulladásos megbetegedése, amely az esetek nagy részében az agyburkolatot is érinti. Kórokozói többnyire szúnyog vagy kullancs által terjesztett vírusok, amelyek sertésekben vagy madarakban tenyésznek, de baktériumok, gombák, egysejtűek és férgek is előidézhetik. Tünetei: fejfájás, hányás, magas láz, tarkómerevség, zavartság, eszméletlen állapot. Gyógyulhat nyom nélkül, sok esetben azonban súlyos, maradandó fizikai vagy szellemi károsodással jár.

Az encefalitisz japán változata hetven évvel ezelőtt bukkant fel először a távol-keleti országban, és azóta egész Ázsiában elterjedt.