Eltemették a Zámolyon meghalt tűzszerészeket

MTI
2006.10.18. 19:08

Díszsortűz és katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomra szerdán Budapesten azt a két tűzszerészt, akik harmadik társukkal együtt október hatodikán haltak hősi halált Zámolyon, egy II. világháborús gránát megsemmisítése közben.

A 31 évesen elhunyt Baksa Tamás posztumusz hadnagyot és a szintén szolgálatteljesítés közben, életének 29. évében elhunyt Tarcsi Zsolt posztumusz hadnagyot a budapesti Fiumei úti sírkertben, a hősi halottak számára létrehozott díszsírhelyekben helyezték örök nyugalomra két, korábban eltemetett hősi halott mellé.

A gyászszertartáson a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének parancsnoka úgy fogalmazott: "háborús hőssé lettetek a háború után több mint fél évszázaddal. Ha ti nem vagytok, a civil lakosság körében osztott volna halált az ölésre teremtett szerkezet".

Megjegyezte, a négy hónappal ezelőtt temetett Kiss Róbert tűzszerész alezredes születésnapján állják körbe a kettős ravatalt, aki szintén szolgálatteljesítés közben halt hősi halált. "Ez nagyon rossz születésnapi tréfa" - fűzte hozzá, utalva arra, hogy mindkét hősi halott vidám és tréfás fiú volt.