Gusztáv
-4 °C
1 °C

Már nem vizsgálják a hejcei repülőgépkatasztrófát

MTI
2006.10.18. 21:49

Végérvényesen lezárult a magyarországi Hejcén lezuhant szlovák katonai repülőgép szerencsétlenségének vizsgálata, miután a legfőbb katonai ügyészség elvetette néhány áldozat hozzátartozóinak panaszát.

Egy ideje tudni lehet, hogy a koszovói békemisszióból hazatérő szlovák katonák gépe emberi mulasztás miatt ütközött neki a Hejce határában álló Borsó-hegynek, mert a pilóta nem kapcsolta be a gép magasságmérő berendezését. A műszer teljes bizonyossággal jelezte volna, hogy a kassai repülőtéren, Hejcétől alig harminc kilométernyire leszállni készülő AN-24-es gép süllyedése közben akadály felé tart.

A gépen utazó 43 ember közül egy katona, a 27 éves Martin Farkas csodával határos módon életben maradt, a balesetet kisebb sérülésekkel sikerült túlélnie, de negyvenkét társa a helyszínen meghalt. A vizsgálat részleteit feltáró jelentés azok után és annak nyomán emelkedett szerdán jogerőre, hogy a kihirdetését követően meg kellett várni a hozzátartozók esetleges fellebbezését, amelyben a vizsgálat megállapításaival szemben volt törvényes joguk fellebbezni.

Három áldozat hozzátartozói éltek a fellebbezés jogával. Kettőjükét a katonai ügyész elutasította, a harmadik fellebbezést késve nyújtották be - közölte szerdán Mikulás Gardecky legfőbb katonai ügyész.