Szükségállapotot rendelt el Schwarzenegger

MTI
2006.10.27. 20:21

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó szükségállapotot rendelt el az állam déli részén, ahol négy tűzoltó életét vesztette erdőtűz oltása közben. A szerencsétlenül járt tűzoltók a Los Angelestől bő 150 kilométernyire keletre fekvő Palm Springs közelében pusztító erdőtűz oltásában vettek részt. Egy ötödik - szintén súlyosan megégett - társuk továbbra is életveszélyes állapotban van. Az orvosok szerint csekély az esélye a túlélésre.

A térségben, ahol Schwarzenegger kormányzó szükségállapotot rendelt el, több mint ezer tűzoltó küzd a lángokkal, amelyek rendkívül gyorsan terjednek, mert a körzetben száraz, erős szél fúj. Eddig csaknem 10 ezer hektáron égett el a növényzetet. Az oltást 14 repülőgép és helikopter is segíti a levegőből. Számos lakóház is a tűz martalékává lett. A rendőrség utasítására 700 embernek kellett elhagynia lakóhelyét.

A rendőrség szerint a tűzvész gyújtogatásra vezethető vissza. A hatóságok 100 ezer dollár jutalmat ajánlott annak, aki az elkövetők elfogásához vezető információval szolgál.