Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Észak-Európába megérkezett a tél

MTI
2006.11.01. 19:30
Fennakadásokat okoztak a közúti, vasúti és tengeri közlekedésben szerdán az Észak-Európán végigzúduló viharos szelek, havazások és havas esők, több ezer svéd háztartás áram nélkül maradt, és az Északi-tengeren elszabadult egy norvég olajfúrótorony. Svédország déli és középső részén mintegy 50 ezer háztartás maradt áram nélkül, amikor az idei ősz első nagyobb hóvihara vezetékeket szakított le. Sebesülésekről nem érkeztek jelentések. Norvég illetékesek közölték, hogy 75 emberrel a fedélzetén elszabadult a Bredford Dolphin olajfúrótorony az Északi-tengeren, Norvégia partjaitól 180 kilométernyire, miután a viharban elszakadtak a tornyot a vontatóhajóval összekötő kábelek. A legénység nincs veszélyben.

Koppenhágából nem futhatott ki a tengerre a dán főváros és Oslo között közlekedő, Skandinávia Koronája nevű komphajó 700 utassal a fedélzetén a vihar miatt. A komp a viharban súrolta a mólót, de nem érte károsodás, és nem sérült meg senki. Kedd este Svédország középső és északi területein szünetelt a vasúti közlekedés, ezrek rekedtek az állomásokon vagy a szerelvényekben.

Finnország egyes részeiben is fennakadások voltak a vasúti közlekedésben, Németország északi-tengeri partvidékén pedig szélvihar söpört végig, mely fákat csavart ki, háztetőket rongált meg, és lehetetlenné tette a kompközlekedést több szigetre. Dániában átmenetileg le kellett zárni a Sjaelland és Fyn szigetek közötti hidat, amelyet szerdán délután újra megnyitottak. A vihar kisebb fennakadásokat és késéseket okozott a nagyvárosok tömegközlekedésében és a dán szigeteket összekötő kompjáratok forgalmában. A heves szélviharok miatt Észtország és Finnország között is szünetelt a kisebb komphajók közlekedése.