Hamis amerikai utazási csekkek Budapesten

MTI
2006.11.09. 16:15

Mintegy 120 millió forint értékű hamis amerikai utazási csekkel való visszaéléssel gyanúsít a rendőrség egy Budapesten tanuló nigériai férfit - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda. Közleményük szerint a nigériai férfi idén október közepén egy nemzetközi csomagküldő szolgálattól átvett 1201 darab - egyenként 500 USD értékjelzéssel ellátott - utazási csekket. A hamis csekkeket Ghánában adták fel, a küldemény több európai országon keresztül érkezett meg Budapestre.

A rendőrség házkutatást tartott a tetten ért férfinál, akinél több számítástechnikai eszközzel együtt lefoglalták a feltehetően hamis csekkeket is. A nyomozók felvették a kapcsolatot az utazási csekket kibocsátó cég magyarországi képviseletével, majd azonosításra átadták a lefoglalt csekkek számait.

A cég arról tájékoztatta a rendőrséget, hogy a megadott sorszámok az úgynevezett „nigériai hamisítványok” között szerepelnek: ez azt jelenti, hogy a csekkeken feltüntetett sorszámok valódiak ugyan, viszont azok 25 és 50 USD névértékű csekkekhez tartoznak, míg a lefoglalt csekkek mindegyikén 500 USD értékjelzés volt látható.