Béla
13 °C
27 °C

Bírálja a Vatikán az olasz drogliberalizációt

MTI
2006.11.15. 19:50

Súlyos hibának nevezte szerdai számában a Vatikán hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano az olasz kormánynak azt a döntését, amely szerint a jövőben fél gramm helyett egy grammot tarthatnak maguknál az olasz állampolgárok a marihuána hatóanyagából, a tetrahydrocannabinolból (THC). Livia Turco egészségügyi miniszter hétfőn este jelentette be, a személyes használatra szolgáló marihuána tiszta hatóanyagának mennyisége a jövőben 1 gramm lehet, ami kb. 10 gramm marihuánának felel meg. A törvény a hivatalos olasz közlönyben történő kihirdetése után lép életbe.

A vezető kormánypárthoz, a Baloldali Demokratákhoz tartozó tárcavezető hangsúlyozta, ezentúl nem fenyegeti börtön a fiatalokat egy marihuánás cigaretta elszívása miatt. Egyben bejelentette, hogy a döntés az első lépés a Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök kormánya által elfogadott kábítószertörvény felülvizsgálatában. A lap szerint "nehéz megérteni a miniszter lelkesedését, akinek, legalábbis intézményi szinten, az állampolgárok egészségét kellene szívén viselnie. Annál is inkább, mert a kannabisz fogyasztása sajnos nagyon elterjedt a fiatalok között, akik számára a szer veszélyes kiinduló pont lehet más kábítószerek felé".

A kormányzó olasz baloldalt és a jobbközép ellenzéket élesen megosztja a kábítószer-liberalizálás. Carlo Giovanardi volt miniszter, aki a Berlusconi-kormány időszakában elfogadott szigorúbb törvény egyik atyja volt, azt mondta, hogy a baloldali kormány döntésének nincs tudományos alapja, a törvény elfogadása hiba volt, és erkölcsileg rossz jelzés a fiataloknak.