Márk
13 °C
28 °C

Izraelben elismerik a melegek házasságát

MTI
2006.11.21. 12:14

Az izraeli legfelsőbb bíróság egy rendkívülinek minősülő döntéssel jóváhagyta kedden az egyneműek külföldön kötött házasságát. A bíróság utasítást adott a belügyminisztériumnak, hogy jegyezzen be öt ilyen homoszexuális párt házastársként. A héttagú bírói testületben egy ellenszavazat volt: egy, a vallási törvényeket szigorúan betartó zsidó bíró, aki felhívta a figyelmet arra a hatásra, amelyet a döntés az ortodox zsidók és más konzervatív izraeliek körében ki fog váltani.

Az indoklásban mindenesetre az olvasható, hogy "a döntés nem jelenti a homoszexuális házasság állami elismerését Izraelben", amihez a törvények megváltoztatására lenne szükség.

Móse Gafni ortodox parlamenti képviselő első reagálása az volt, hogy "itt nem egy zsidó államban élünk, hanem Szodomában és Gomorrában. (...) Azt hiszem, minden egészséges embert sokkol ez a döntés Izraelben és a világ minden zsidó közösségében". A polgári jogok szövetsége viszont támogatta a párokat abban, hogy kiharcolják a legfelsőbb bírósági eljárást az ügyben.