Macedónia legnagyobb kábítószerfogása

MTI
2007.01.08. 12:55

Több mint négyszáz kilogramm kokaint foglalt le a macedón rendőrség: ez a kis balkáni ország történetének eddigi legnagyobb kábítószerfogása. Ivo Koteszki rendőrségi szóvivó hétfőn elmondta: a 24 millió euró (600 millió forint) értékű kábítószert vasárnap találták meg egy teherautóban, amely az ENSZ ideiglenes igazgatása alatt lévő dél-szerbiai Koszovó tartományból a blacei határátkelőn keresztül kívánt belépni Macedóniába. A drogot festékes dobozokban rejtették el. A jármű macedón állampolgárságú vezetőjét a rendőrség őrizetbe vette.

A szóvivő szerint a nagyon jó minőségű kábítószer Venezuelából származik, s feltehetően Görögországba akarták eljuttatni a csempészek. A drogot Európában a montenegrói Bar kikötőjében rakodták ki, és onnan szerették volna Koszovón és Macedónián keresztül Görögországba továbbítani.

A múlt század kilencvenes éveinek háborús pusztításait elszenvedett balkáni országok régóta kulcsfontosságú szállítási útvonalnak számítanak a nyugat-európai országokba tartó csempészek, kábítószer- és emberkereskedők számára.