Bírósági szakaszba lépett a Diana-ügy

MTI
2007.01.08. 13:26

A rendőrségi vizsgálat után, előzetes meghallgatásokkal megkezdődött hétfőn a londoni felsőbíróságon a bírósági eljárás a Diana walesi hercegnő halálát okozó párizsi szerencsétlenség ügyében. Az angol-walesi törvények alapján "váratlan, illetve erőszakos halálesetek körülményeinek felderítésére" a rendőrségi vizsgálat után minden esetben úgynevezett inquestet kell tartani; ez gyakorlatilag bírósági eljárás formáját öltő halottkémi vizsgálat.

A hétfőn indult londoni eljárást három évi rendőrségi vizsgálat előzte meg, Lord John Stevensnek, a Scotland Yard - a londoni rendőrség - volt főparancsnokának vezetésével. A múlt hónap közepén ismertetett jelentés egyértelműen leszögezte: az 1997. augusztus 31-én történt párizsi autószerencsétlenség, amelyben Diana - Károly brit trónörökös akkor már elvált felesége -, valamint barátja, Dodi Fayed és az őket szállító sofőr meghalt, tragikus baleset volt, vagyis nem olyan konspiráció következménye, amely a hercegnő, vagy a kocsiban vele utazók meggyilkolására irányult volna. Lord Stevens ezzel egyöntetűen cáfolta azokat az összeesküvési elméleteket, amelyek szerint Diana és Dodi Fayed a brit titkosszolgálat merényletének áldozata lett, és megerősítette a francia vizsgálat eredményét, amely már három évvel korábban szintén balesetnek nyilvánította a történteket.

Az összeesküvési elméletek fő szószólója Mohamed Fayed, Dodi Fayed apja, a londoni Harrods luxusáruház és a párizsi Ritz szálló brit-egyiptomi tulajdonosa. Az idősebbik Fayed szinte a baleset pillanatától fogva állítja, hogy Diana és Dodi házassági terveket dédelgetett, és a hercegnő már terhes volt az ő fiától a szerencsétlenség pillanatában. Mohamed Fayed szerint az általa vélelmezett merénylet célja éppen annak megakadályozása lett volna, hogy egy hithű muszlimtól - vagyis az ő fiától - származó gyermek álljon be a brit trónutódlási sorba, illetve a fia személyében muszlim mostohaapja legyen Diana és Károly trónörökös két gyermekének. A Stevens-jelentés azonban egyértelműen kimondta, hogy Diana nem volt terhes a baleset idején, és arra sincsenek bizonyítékok, hogy házasságot tervezett volna Dodi Fayeddel.