Judit
2 °C
7 °C

Felmentette a kamara a betegét halálba segítő olasz orvost

MTI
2007.02.01. 18:28

Egyhangú döntéssel felmentette csütörtökön Cremona észak-olasz város orvosi kamarája azt az orvost, aki halálba segítette egyik gyógyíthatatlan betegét.

Mario Riccio ellen azután indított fegyelmi eljárást a foglalkozási testület, hogy az altatóorvos december 20-án teljesítette egy végső stádiumában lévő, teljes mozdulatlanságra és ágyhoz kötöttségre ítélt betege, Piergiorgio Welby kérését: lekapcsolta a 60 éves férfit életben tartó készüléket, és gyógyszerekkel enyhítette a haldokló szenvedését. Welby még aznap éjfél előtt meghalt.

"Alaposan megvizsgáltuk az ügyet, és arra jutottunk, Riccio doktor kifogástalan kezelést nyújtott" - közölte Andrea Bianchi, a cremonai orvosi kamara elnöke. Hozzáfűzte ugyanakkor, az olasz parlamentnek sürgősen törvényt kellene elfogadnia az eutanáziáról.

Riccio a testület felmentő határozata ellenére még nem lélegezhet föl, mert az ügyben a római ügyészség is nyomozást indított, s az egyelőre nem zárult le.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?