Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Részeg orosz halászokat mentettek jégtáblákról

MTI
2007.02.03. 16:21

Helikopterekkel és hajókkal mentettek ki 442 orosz halászt, köztük sok részeget szombaton jégtáblákról, amelyek hirtelen leszakadtak és távolodni kezdtek az orosz távol-keleti Szahalin sziget partjaitól – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

"Az utolsó személyeket, akik nem voltak hajlandók otthagyni felszerelésüket és fogásukat, sikerült meggyőzni – mondta a minisztérium egy illetékese. A kimenekítésnek makacsul ellenálló 76 halász az Ohotszki-tengeren úszó s egyre olvadó jégtömbökön maradt, de végül ők is biztonságba kerültek.

Közel háromezren horgásztak a befagyott tenger jegén lékeket vágva, dacára a helyi hatóságok figyelmeztetéseinek, amikor egy hatalmas, 25 négyzetkilométeres jégdarab levált az erős szelek hatására, és távolodni kezdett a parttól. Mintegy kilencven ember, három helikopter és húsz hajó vett részt a sietve megkezdett, több órán át tartó mentési munkálatokban. A kimentett halászok közül sokan "erős alkoholmérgezés" állapotában voltak – idézte az Interfax orosz hírügynökség a minisztérium szóvivőjét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!