Madárinfluenza: EU-biztos dicséri Magyarországot

MTI
2007.02.05. 16:28
Magyarország nagyon hatékonyan küzd a madárinfluenza ellen - jelentette ki hétfőn Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva az EU-bizottság egészségügyi biztosa, Markosz Kiprianu.

A politikus optimistán nyilatkozott arról, hogy az EU ebben az évben is képes lesz kontroll alatt tartani a betegséget, noha az elmúlt napokban mind Magyarországon, mind Nagy-Britanniában felbukkant annak legveszélyesebb, az embert is megbetegíteni képes típusa, a H5N1.

"A vírus itt van körülöttünk. Soha nem fogjuk azt érezni, hogy biztonságban vagyunk. Magyarország nagyon hatékony módon küzd ellene, s az Egyesült Királyság ugyanezt teszi, de valószínűleg még más helyeken is meg fog jelenni" - vélte Kiprianu, hozzátéve: a múlt évben sikerült féken tartani a betegséget. A biztos derűlátóan szólt arról, hogy az idén is képesek lesznek ugyanezt megtenni.

Az EU-tagállamok mezőgazdasági minisztereinek múlt heti brüsszeli ülésén Kiprianu biztos tájékoztatásában a miniszterek áttekintették a madárinfluenzával kapcsolatos helyzetet, különös tekintettel arra, hogy a januári csongrádi fertőzéssel tavaly augusztus óta először ismét felbukkant a vírus H5N1-es altípusa az unióban.