Natália
1 °C
7 °C

Diplomahamisítókat lepleztek le Bulgáriában

MTI
2007.02.06. 11:54

Diplomahamisító bandát lepleztek le Bulgáriában. A hamisítók közép- és felsőoktatási intézmények bizonyítványait hamisították, ezeket 2004 és 2006 között az oktatási minisztérium hitelesítette külföldi használatra, közölte kedden a szófiai ügyészség. Az ügyre hamis bolgár diplomák athéni felbukkanásáról szóló görög sajtójelentésekből derült fény, ezután indult meg a vizsgálat.

A Trud című bolgár lap utánajárt a dolognak, és kiderítette, hogy még két hónappal ezelőtt is minden gond nélkül lehetett vásárolni orvosi, építészi, jogászi és mérnöki diplomát. Az áruk 700 és 2000 euró között mozgott, a hamisítvány minőségétől függően. Megrendelni egy internetes honlapon kellett, amely Oroszországban volt bejegyezve.

A Trud azt is kiderítette, hogy az oktatási minisztériumban még nemrég is 570 hivatalos minisztériumi pecsét volt, amelyhez számos dolgozó hozzáférhetett, köztük a portások is. A minisztérium nem ellenőrizte a kibocsátónál, hogy tényleg onnan származnak-e a külföldi felhasználás céljából hitelesítésre benyújtott diplomák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?