Diplomahamisítókat lepleztek le Bulgáriában

MTI
2007.02.06. 11:54

Diplomahamisító bandát lepleztek le Bulgáriában. A hamisítók közép- és felsőoktatási intézmények bizonyítványait hamisították, ezeket 2004 és 2006 között az oktatási minisztérium hitelesítette külföldi használatra, közölte kedden a szófiai ügyészség. Az ügyre hamis bolgár diplomák athéni felbukkanásáról szóló görög sajtójelentésekből derült fény, ezután indult meg a vizsgálat.

A Trud című bolgár lap utánajárt a dolognak, és kiderítette, hogy még két hónappal ezelőtt is minden gond nélkül lehetett vásárolni orvosi, építészi, jogászi és mérnöki diplomát. Az áruk 700 és 2000 euró között mozgott, a hamisítvány minőségétől függően. Megrendelni egy internetes honlapon kellett, amely Oroszországban volt bejegyezve.

A Trud azt is kiderítette, hogy az oktatási minisztériumban még nemrég is 570 hivatalos minisztériumi pecsét volt, amelyhez számos dolgozó hozzáférhetett, köztük a portások is. A minisztérium nem ellenőrizte a kibocsátónál, hogy tényleg onnan származnak-e a külföldi felhasználás céljából hitelesítésre benyújtott diplomák.