Aliz
6 °C
14 °C

Hatvanezer embert evakuáltak Mozambikban

MTI
2007.02.12. 14:57

Csaknem hatvanezer embert evakuáltak a Zambézi árvíztől elárasztott völgyéből az elmúlt három napban Mozambik középső részén, közölték a helyi hatóságok hétfőn. Csónakokkal és helikopterekkel zajlik a mentés, máshogy nem tudják megközelíteni az érintett területeket. Hetek óta tart és több országot is érint az özönvízszerű esőzések miatt keletkezett áradás a Zambézin. Eddig is százezrek kényszerültek otthonuk elhagyására, és még vagy százezer ember van veszélyben. A természeti csapásnak csaknem száz halálos áldozata van.

A múlt héten a rá nehezedő hatalmas víztömeg miatt már részben meg kellett nyitni a Cahora Bassa gát zsilipjeit az ország északnyugati részében, de a héten újabb gátak megnyitására lesz szükség a hatóságok szerint. A Zambézi egyik mellékfolyója, a Zambiában kanyargó Luangwa is kiöntött, elvágva a külvilágtól a vele azonos nevű várost.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?