Jolán
2 °C
4 °C

Árhullám a Körösökön

MTI
2007.02.13. 17:53

A Körösök romániai vízgyűjtő területein ugyan apadnak a folyók, az elmúlt napok időjárása miatt azonban magyar területen mégis kisebb árhullám vonul le a folyókon, közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A romániai vízügyi területi szervektől érkezett előrejelzések alapján, illetve az igazgatóság saját modelljei alapján várhatóan magyar területen a Fekete-Körös vízszintje Antnál kedden este eléri az első készültségi fokozatot, tájékoztatott Bak Sándor.

A folyó tetőzését szerdán, a hajnali órákban várják 590, plusz-mínusz harminc centiméter magas vízállásnál. A Fehér-Körös tetőzésére Gyulánál feltehetően a csütörtök reggeli órákban kerül sor, ami meghaladhatja a másodfokú készültség elrendeléséhez előírt 450 centiméteres vízállást. A Fekete- és Fehér-Körösökön levonuló árhullám megemeli a Kettős-Körös vízszintjét is. A számítások szerint a folyó Békésnél akár 660 centiméter magas szinten is tetőzhet csütörtökön, ami 10 centiméterrel haladhatja meg a másodfokú készültség elrendeléséhez szükséges vízszintet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?