Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

H5N1-es a Moszkva környéki madárinfluenza vírus

MTI
2007.02.19. 08:49

Nagy mértékben fertőző és emberre is veszélyes lehet a Moszkva környékén azonosított madárinfluenza vírus, közölte hétfőn az orosz fővárosban Nyikolaj Vlaszov, az orosz agrártárca állategészségügyi ellenőrző osztályának vezetője. A laboratóriumi vizsgálatok öt Moszkva környéki körzetben mutatták ki a madárinfluenza H5N1-es vírusalfajt. A fertőzés oroszországi megjelenésének három lehetséges forrása lehet, a kaukázusi, a balkáni, illetve az ázsiai országok. Nyikolaj Vlaszov egyben megerősítette azt, hogy a járvány a moszkvai madárpiacról terjedt tovább.

Moszkva környékén megszigorították a háztáji szárnyasok tartásának rendjét, tilos a baromfit és a vadmadarakat kifutóban tartani. A rendelkezéssel egy időben folytatódik a szárnyasok tömeges védőoltása. A mintegy 800 ezer baromfiból már 95 ezret beoltottak. Tizenhat területen és városban már beoltották az állatokat a magán baromfitelepeken, így a távol-keleti Usszurijszkban, Szpasszkban és Dalnyerecsenszkben. A közeljövőben beoltják az összes baromfit Horoljszk, Haszanszk, Hankajszk területeken és Artyomban, ahol a vadmadarak jelentős fészkelő helyei vannak.