Nincs lincshangulat Körömben

MTI
2007.02.26. 17:36

Nincs lincshangulat, ezért a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Köröm községben a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) elnöke indokolatlannak tartja a fokozott a rendőri jelenlétet, amit azért rendeltek el, mert egy helybéli férfi autójával egy ugyancsak helybéli kerékpárost gázolt halálra még szombat este. Erről Rontó Tibor hétfő délután beszélt az MTI-nek. Szombat éjjel egy autós késő vette észre a Berzék és Sajóhidvég közötti úton kivilágítatlanul közlekedő kerékpárosokat, és a két biciklis közül az egyiket halálra gázolta, míg a másik az árokba tudott ugrani.

A megyei rendőrségi szóvivő szerint az áldozat rokonai fenyegetően léptek fel a gépkocsi vezetőjével szemben, ezért megelőzési jelleggel, a nyugalom fenntartása miatt rendelték el a fokozott jelenlétet a faluban, és azt mindaddig fenntartják, amíg azt indokoltnak találják. Kompoltiné Jakab Ilona ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy nincs lincshangulat Körömben, a tavaly októberben Olaszliszkán történtekkel semmiféle párhuzamot nem lehet vonni.

A helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: nincs lincshangulat, a településen nyugalom van, a gázoló autóssal szemben sem léptek fel agresszívan. Rontó Tibor hozzátette: indokolatlannak tartják, hogy a településen öt-hat járőrautó cirkáljon, mert azt "mesterséges feszültséggerjesztésnek" tartják.