Árpád
-2 °C
3 °C

Hibás váltóelemek okozták az angliai vonatbalesetet

MTI
2007.02.26. 21:40

A szerencsétlenség péntek éjjel történt az északnyugat-angliai Cumbria grófságban, ahol kisiklott a Virgin Trains vasúttársaság Londonból Glasgow-ba tartó, 150 kilométeres sebességgel haladó szerelvénye. A balesetben egy 84 éves női utas meghalt, több tucatnyian megsérültek, köztük többen életveszélyesen. A mozdonyvezető is a súlyos sérültek között van: neki az egyik nyakcsigolyája tört el.

A baleseti vizsgálók első, hétfői jelentése szerint a kisiklás helyszínén működő váltó nyomtávtartó rúdjai közül az egyik nem volt rendesen a helyén, egy másiknak a rögzítőelemei hiányoztak, további kettő pedig törött volt. A jelentés szerint a nyomtávtartók egyike sem volt megfelelő állapotban. Ez azt jelenti, hogy a váltó működése során elmozduló sínpárok nyomtávja eltérhetett az előírásostól, ami miatt a szerelvény kerekei leugrottak sínekről. A jelentés arra utaló bizonyítékokat is feltárt, hogy a váltóberendezés legutóbbi előirányzott ellenőrző karbantartását valamiért nem végezték el.

A szerencsétlenül járt szerelvény mind a kilenc kocsija kisiklott, és több közülük leborult a 12 méter magas vasúti töltés tövébe. A mozdony a töltés aljában, a menetiránnyal szembefordulva állt meg. A kisiklott vonat több száz méteres szakaszon feltépte a vágányokat és talpfákat; a Londonból Skóciába vezető fő nyugati vasútvonalon legalább két hétig állni fog a forgalom. A műszaki mentőalakulatok hétfőn ideiglenes út építését kezdték meg a töltés és a legközelebbi országút között, hogy a szerelvény kocsijait elszállító különleges vontatók egyáltalán a helyszínre tudjanak jutni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?