Cecília
4 °C
6 °C

Kitört a Stromboli vulkán

MTI
2007.02.28. 12:09

Kitört a Stromboli vulkán az azonos nevű földközi-tengeri szigeten, Dél-Olaszországban, emberélet nincs veszélyben, de hajók és repülők indultak a környékre, hogy szemmel tartsák a kitörést. Az elővigyázatosságot a legutóbbi, 2002 decemberi kitörés indokolja. Akkor hatalmas szikladarabok és láva ömlött a Stromboliból a tengerbe földrengés és heves robbanások kíséretében. Pusztító szökőár keletkezett, amely részben elmosta a környező szigeteket, a lakosságot pedig ki kellett telepíteni.

Több mint négy évig tartó álom után a Stromboli újra fokozott aktivitást mutat. A 926 méter magas tűzhányó északi részén két kráterből folyik a láva, jelentették vulkanológusok. A Szicíliától északra fekvő apró, alig 12 négyzetkilométer nagyságú tűzhányósziget és a szomszédos Lipari és Panarea sziget lakossága jelenleg nincs közvetlen veszélyben, de szirénaszó figyelmeztet, hogy senki ne menjen a part közelébe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?