Szilárda
-4 °C
3 °C

Fenntartják a madárinfluenza miatti megfigyelési zónát

MTI
2007.02.28. 12:41

Uniós kérésre március 5-éig meghosszabbították a Szentes-Lapistó tíz kilométeres körzetében kialakított megfigyelési zóna fenntartását, tájékoztatott Szigeti Sándor, a Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás igazgatója szerdán. A hatóságok harminc nappal a legutolsó fertőzés észlelése után, a hét elején megtették a szükséges intézkedéseket a korlátozások feloldására, de uniós kérésre néhány nappal mégis meghosszabbították a megfigyelési zóna fenntartását, mondta főorvos. Hozzátette, az intézkedést - amellyel egyetért - a fertőzés "jelentősebb fellángolását" utáni óvatosság indokolja.

Bizonyos állatforgalmi korlátozások március 5-e után még egy hétig érvényben maradnak, a vágóállatok szállítására és újabb tenyészállatok telepítésére csak előzetes hatósági állatorvosi szemle, illetve engedély után lesz lehetőség.

Madárinfluenzás megbetegedéseket január végén észleltek a térségben, előbb egy Szentes-Lapistó közelében található tenyészludakat nevelő tanyán, majd egy ördöngösi libatelepen. Az uniós referencialaboratóriumban elvégzett vizsgálatok alapján a megbetegedéseket a magas patogenitású H5N1-es törzs okozta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!