Nyolc hibás sziréna a paksi atomerőmű riasztópróbáján

MTI
2007.03.05. 15:54
Nyolc sziréna bizonyult hibásnak a paksi atomerőmű elektronikus lakossági tájékoztató és riasztórendszerének teljes körű üzempróbáján hétfőn - tájékoztatta az MTI-t az országos katasztrófavédelem.

Dobson Tibor elmondta: Tolna megyében hat rossz sziréna közül ötöt Szekszárdon regisztráltak, egyet pedig Györkönyben, további két hibás eszközt a Bács-Kiskun megyei Hartán, valamint Solton vizsgálnak. Fejér megyében működtek a szirénák.

A három megyében zajló üzempróba eredményessége 96,5 százalékos volt - mondta a szóvivő. A havonkénti rendszerességgel elvégzett csökkentett üzemű, úgynevezett "morgató" próba mellett félévenként kerül sor a most lezajlott teljes körű, hangos üzempróbára, amikor két percen át hallható a riasztó eszközökön a "katasztrófariadó" jele.

A jelzés elhangzása előtt szöveges figyelmeztetés tájékoztatta a körzetben élőket, hogy amit hallani fognak, az próba. A rendszer szöveges üzemmódja alkalmas arra, hogy valós veszélyhelyzet esetén közleményben értesítsék a lakosságot a veszély jellegéről és a védelmi intézkedésekről.