Madárinfluenza: feloldották a megfigyelési zónát Szentesnél

MTI
2007.03.06. 12:17

Feloldották a madárinfluenza miatt elrendelt megfigyelési zónát Szentes-Lapistó tíz kilométeres körzetében; március 12-ig azonban előzetes engedélyeztetésre van szükség néhány esetben - közölte a Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás igazgatója kedden az MTI-vel. Bizonyos állatforgalmi korlátozások egy hétig továbbra is érvényben maradnak.

Szigeti Sándor elmondta: bár a megfigyelési zónát feloldották, még egy hétig előzetes telepengedélyt kell kérniük azoknak, akik napos állatokat akarnak nagyobb tömegben letelepíteni. Szintén engedélyköteles, ha valaki az A illetve a B körzetből vágóhídra kíván szállítani. Az Európai Unió elfogadta az eddig megtette intézkedéseket, azokat megfelelőnek és gyorsnak tartotta; viszonylag rövid idő alatt sikerült felszámolni a problémát - tette hozzá a szakember.

Madárinfluenzás megbetegedéseket január végén észleltek a térségben, előbb egy Szentes-Lapistó közelében található tenyészludakat nevelő tanyán, majd egy ördöngösi libatelepen. Az uniós referencialaboratóriumban elvégzett vizsgálatok alapján a megbetegedéseket a magas patogenitású H5N1-es törzs okozta.