Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Elfogták a kézigránáttal robbantó zsarolót

MTI
2007.03.09. 13:52

Néhány héttel ezelőtt kézigránátot dobott egy szegedi vállalkozó házának udvarára, majd 15 millió forintot követelt tőle az a férfi, akit csütörtökön fogtak el a rendőrök, jelentette be a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője pénteken. Egy ismeretlen január 24-én egy szegedi vállalkozó házának udvarára dobott egy kézigránátot, amely fel is robbant, a detonáció csak anyagi károkat okozott, mondta Szekeres Tibor alezredes. Hozzátette, szakértők megállapították, hogy a gránát az egyik szomszédos ország hadseregében rendszeresített eszköz volt.

Nem sokkal a támadás után az ismeretlen fölhívta az ingatlan tulajdonosát, és közölte, a robbantás figyelmeztetés volt. A férfi 15 millió forintot követelt a vállalkozótól azért, hogy az eset ne ismétlődjön meg. Az elkövető a fenyegetéseket mind telefonon, mind sms-ben többször is megismételte.

Az alezredes közölte, a beavatkozó alosztály csütörtökön Szeged egyik közterületén elfogták azt a helyi, középkorú férfit, aki alaposan gyanúsítható a bűncselekmény elkövetésével. A szakmunkás végzettséggel, munkaviszonnyal rendelkező férfi beismerő vallomást tett. A lakásán tartott házkutatáskor a rendőrök egy sorozatlövésre alkalmas fegyvert és a hozzá tartozó lőszereket, házilag készített hangtompítókat, valamint egy, a bűncselekmény során felhasználttal megegyező típusú kézigránátot találtak. A férfi ellen - őrizetbe vétele mellett - zsarolás kísérlete és robbanóanyaggal visszaélés bűncselekménye miatt folyik eljárás.