Tűz miatt leálltak a Eurostar-expresszek

2007.03.16. 22:13

Huszonnégy órára leálltak péntek estétől a Londont az európai kontinenssel összekötő Eurostar szuperexpresszek, mert a vasúti pálya délnyugat-londoni szakasza mellett tűz ütött ki egy roncstelepen. A lángok a londoni Clapham kerületben, a világ legforgalmasabb városi vasúti csomópontja közelében, a Eurostar-vonatok által is használt pályatesttől 100 méterre csaptak fel, egy autó- és egyéb roncsok bontásával foglalkozó telepen.

A tüzet gyorsan eloltották, de a tűzoltók a telepen találtak egy nyomás alatt lévő, ismeretlen gázzal töltött palackot, amely robbanással fenyeget; emiatt 200 méteres körzetben a lakókat is kiköltöztették. A Eurostar bejelentette, hogy szombat estig felfüggesztette összes járatát; a megváltott jegyek árát visszatérítik, vagy két hónapon belül átfoglalhatók.

A leállás miatt több ezer skót rögbiszurkolót fenyeget az a veszély, hogy nem jutnak el Párizsba, a szombat esti francia-skót mérkőzésre. Az óránként 300 kilométeres sebességgel közlekedő Eurostar vonatokkal Londonból Párizsba, Brüsszelbe, illetve több más francia és belga városba lehet közvetlenül eljutni, a La Manche-csatorna alatt húzódó vasúti alagúton át.