Lujza
-2 °C
13 °C

Tömegtüntetése Mallorcán a hotelépítések ellen

MTI
2007.03.18. 17:19
Minden idők legnagyobb tömegtüntetését tartották az évente közel tízmillió turistát vonzó Mallorcán az ellen, hogy egyre nagyobb területeket nyitnak meg az idegenforgalmat szolgáló építkezések számára.

Legyen vége a rombolásnak!, Mentsük meg Mallorcát! - követelték a Spanyolországhoz tartozó Baleári-szigetek fővárosa, Palma de Mallorca utcáin szombat este végigvonuló tüntetők spanyol lapjelentések szerint. Az emberek tiltakoztak az ellen, hogy a sziget egyre nagyobb területeit betonozzák be az építőipar és az idegenforgalom érdekében.

Az önkormányzat településfejlesztési politikája és az ingatlanspekulációk elleni tüntetésre, amely a maga nemében a legnagyobb volt a földközi-tengeri szigetcsoporton a szervezők szerint, 180 szervezet, köztük környezetvédő csoportok, állampolgári kezdeményezések és a Baleári-szigetek két legnagyobb baloldali pártja hívott fel.

A zöldszervezetek és a baloldali pártok szerint a Baleári-szigetek jobboldali önkormányzata által engedélyezett nagyarányú út-, szálloda- és golfpálya-építkezések tönkreteszik Mallorcának - Európa egyik vezető idegenforgalmi célpontjának és Spanyolország egyik legkiesebb vidékének - természeti környezetét.

A környezetvédők szerint az útépítés és a tengerparti szállodasorok felhúzása máris visszafordíthatatlan ökológiai károkat okozott.

A Baleári-szigeteken a 2002-es választások után hatalomra került néppárti kormányzat eltörölte az előző, szocialista önkormányzat által a turistákra kivetett környezetvédelmi adót. A spanyol környezetvédelmi minisztérium 2004-ben figyelmeztetett, hogy a túlzott beépítés végső soron magukat a turistákat is elriasztja Mallorcától.

A kelet-európai konkurencia megjelenése miatt átmenetileg turistákat veszítő Mallorca idegenforgalma azonban tavaly ismét 9,1 százalékkal tovább nőtt, és a látogatók száma elérte a 9,6 millió főt.