Fehéroroszok voltak a Szomáliában lezuhant repülőgépen

MTI
2007.03.24. 14:58
Fehérorosz állampolgárok tartózkodtak azon a repülőgépen, amely péntek este zuhant le a szomáliai főváros, Mogadishu közelében - közölte a fehérorosz közlekedési minisztérium.

Az Il-76 típusú orosz gyártmányú, a Transzaviaexport fehérorosz cég által üzemeltetett teherszállító repülőgép hétfős személyzettel és négy utassal a fedélzetén a felszállás után néhány perccel, Mogadishutól 16 kilométerre csapódott a földnek. Az utasok mérnökök voltak, akik egy másik, még március 9-én rakétatalálat következtében megrongálódott fehérorosz repülőgép megjavításának céljából érkeztek a szomáliai fővárosba.

A szomáliai kormány balesetnek tekinti a katasztrófát a szakértői vizsgálatok lezártáig. A belügyminiszter szombati közlése szerint a pilóta hajtóműhibát jelentett tízezer láb magasságból és visszafordult Mogadishu felé.

Egy helyi rádió és egy iszlamista honlap azt állítja, hogy rakéta találta el a Nairobiba tartó Iljusint. Egyes szemtanúk szerint a gép már a becsapódás előtt, a levegőben lángolt, de nem hallatszott robbanás hangja. Más szemtanúk viszont robbanásról számoltak be, szerintük csak azután kezdett el füstölni a gép. A szomáliai kormány illetékesei pénteken még maguk is rakétatámadásról beszéltek.

Az Afrika szarván fekvő Szomáliában 1991 óta polgárháború dúl. A fővárosban mindennaposak a gyilkos merényletek azóta, hogy tavaly decemberben és idén januárban a szomáliai hadsereggel szövetséges erők kiűzték az iszlamista törzsi erőket az általuk ellenőrzött dél-szomáliai területekről.