Szabadlábon a Molotov-koktél-gyártással gyanúsított fiatalember

MTI
2007.03.26. 13:43

Szabadlábra helyezték hétfőn azt a 19 éves fiatalembert, akit azzal gyanúsítanak, hogy Molotov-koktélokat gyártott egy budapesti lakásban, közölte Futó Barnabás, a gyanúsított ügyvédje. A fiatalembert március 16-án helyeztéjk előzetes letartóztatásba, ezt fellebbezték meg és ennek eredményeként került szabadlábra a gyanúsított.

A gyanúsítottat kedden állítják gyorsított eljárás keretében bíróság elé a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A rendőrség korábbi közlése szerint a Nemzetbiztonsági Hivatallal együttműködve március 13-án fogták el a fiatalembert, aki a bérelt lakásban egy hónapja készült robbanó benzines palackok gyártására. Ezeket a nyomozók szerint március 15-én a rendőrök ellen akarta használni, illetve osztogatni akarta azoknak, akik szintén ott vannak a tüntetésen.

A lakásban 56 ásványvizes és 25 egyéb üveget, a Molotov-koktél gyártásához szükséges más segédanyagokat (méretre szabott dugót, kanócnak való rongyot és benzint) találtak. Az NNI terrorizmus és extrémizmus elleni osztálya a fiatalember ellen közveszély okozás előkészülete miatt tett vádemelési javaslatot az ügyészségnek.

A 19 éves P. György, aki a nála talált névjegykártya szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagja, azt tervezte, hogy Molotov-koktélokkal tartja távol az esetleges zavargások résztvevőitől a rendőröket a március 15-i rendezvényeken, közölte korábban Horváczy Emese, az NNI szóvivője.