Elfogták a törökszentmiklósi temető vandáljait

MTI
2007.03.26. 13:56

Három tizenéves fiú dúlta fel március második hétvégéjén a törökszentmiklósi református temetőt, közölték a városi rendőrkapitányság hétfői sajtótájékoztatóján Törökszentmiklóson.

A református temetőben március elején összesen 52 sírt gyaláztak meg oly módon, hogy a fejrészt ledöntötték, a rajtuk lévő díszeket, kelyheket, vázákat letörték. A kár összesen több mint félmillió forintot tesz ki. Az adatgyűjtés és az elvégzett kihallgatások azt mutatták, hogy a sírrongálást az a háromfős társaság követte el, amelynek tagjait a rendőrök kisebb súlyú vagyon elleni bűncselekmények miatt már korábbról ismerik.

A három elkövetőből egy fiatalkorú, vele szemben egy korábban kiadott elfogatóparancs miatt a bíróság előzetes letartóztatást rendelt el, és zárt fiúnevelő intézetbe került. A másik két személy gyermekkorú, esetüket a rendőrség jelezte a gyámhatóságnak. A fiúk a cselekményt heccből, illetve dühből követték el, miután a sírokon alig találtak értékesíthető színesfémeket.

Szabó József, a helyi református egyházközsége esperese elmondta: a sírokon azért vannak csak elvétve színesfémek, mert a sírkőkészítők eleve lebeszélik a hozzátartozókat erről a díszítési módról, hogy ezzel is csökkentsék a károkozás veszélyét. A lelkész a két nyomozónak szerény pénzjutalmat adott át a gyors és eredményes felderítésért. A rongálás hírének hallatán egy egri sírköves felajánlotta, hogy ingyen helyreállítja a nyughelyeket.