Olivér
4 °C
8 °C

Emelik a Velencei-tó vízszintjét

MTI
2007.05.18. 13:13
A fürdőzési szezon kezdetére 10 centiméterrel akarják megemelni a Velencei-tó vízszintjét; az emeléshez a pátkai tározótóból engednek vizet a tóba - közölte Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A Velencei-tó vízállása pénteken 150 centiméter volt, ami nyolc centiméterrel marad el az ilyenkor optimálisnak számító vízszinttől. A pátkai tározó vízállása viszont három centiméterrel meghaladja a megengedhető maximális vízszintet.

A tározótó zsilipjeit hétfőn nyitják meg, s várhatóan június 22-ig eresztik vizét a Velencei-tóba. A leeresztés nem veszélyezteti a tározó halállományát. Az igazgató tájékoztatása szerint még a tavalyinál is jobb, kiváló a Velencei-tó vízminősége. A tó három pontján - három úgynevezett tisztáson - mérik rendszeresen a minőséget mutató adatokat, s azok igen jó eredményeket mutatnak. Kiváló a Balaton vízminősége is, a tó vízállása 112 centiméter, ami csekély mértékben, 2 centiméterrel haladja meg a megengedett maximumot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?