Huba
19 °C
33 °C

Egy halottja van a spanyol özönvíznek

MTI
2007.05.24. 18:13

A leghevesebb esőzést a közép-spanyolországi Toledo és Ciudad Real városok környékén tapasztalják, száz ember kényszerült elhagyni otthonát, és számtalan gépkocsit a tűzoltóknak kellett kimenteni a vízzel elárasztott utakról. Több helyen tyúktojás méretű jégdarabok hullottak az égből. Nem közlekednek a vonatok a spanyol főváros és az ország keleti részei között, mert elöntötte a víz a síneket.

Az ország északi részén fekvő Vitoriában 15 autó rohant egymásba egy autópályán a sűrű köd miatt, a balesetben egy férfi meghalt, tizenkilencen megsérültek. A Madridból Barcelonába, Valenciába és la Corunába vezető főútvonalakon súlyos nehézségeket okoz az esőzés. Ezeken az útszakaszokon 135 baleset történt, amelyek szerencsére nem követeltek emberéletet.

A legsúlyosabb károkat a közép-spanyolországi Kasztília-La Mancha autonóm körzetből jelentették. Számos falut szó szerint betemetett az ár, a vízréteg magassága helyenként a három métert is elérte. Sok lakóház víz alá került. Az autonóm körzetben az esőzés miatt három nap alatt 60 ezer hektárnyi vetés pusztult el. A hatóságok az előzetes információk alapján a károkat 12 millió euróra becslik. A meteorológusok szerint péntek előtt nem lehet az időjárás javulására számítani Spanyolországban.