Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pásztortalálkozó, gulyásverseny a Hortobágyon

2007.05.26. 16:20

A nyári napsütésben mintegy 3 ezren sereglettek össze a hortobágyi kilenclyukú híd lábánál, hogy szombaton részesei lehessenek az immár 11. alkalommal megrendezett országos gulyásversenynek és pásztortalálkozónak. Az idei versenyben 12 páros, köztük három bojtárpáros mérte össze tudását - mondta el a helyszínen az MTI-nek Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Génmegőrző Kht. igazgatója. A hagyományos versenyben ezúttal is állathajtás, főszámlálás, pányvadobás, karikás- és gulyásbothasználat, valamint gémeskútból történő vízhúzás szerepeltek.

Nemcsak a versenyszámok voltak hasonlóak, mint az elmúlt években, de a versenyben most sem tudták megelőzni a hagyományosan első, összeszokott hortobágyi gulyáspárost: Kota Istvánt és a tiszacsegei Tóth Józsefet. Ott volt a találkozón Vajda Mária, a debreceni Déri Múzeum néprajzkutatója, akit tavaly a 10. országos gulyásversenyen és pásztortalálkozón a Hortobágy nagykövetévé választottak. A hortobágyi pásztoréletet évtizedek óta ápoló, kutató és terjesztő Vajda Mária ezúttal a versenyzők öltözékeit értékelte. A bojtárok versenyét Ifjú Garai Lajos és Bordás Ádám nyerte, akik régi hortobágyi pásztordinasztia leszármazottai, a pásztorhagyományok fiatal ápolói. A Hortobágyra látogatók szombaton sem maradtak hagyományos pusztai eledelek nélkül: több mint 30 bográcsban rotyogott a főként szürke marhából készült pörkölt, de többen főztek ezúttal is öreglebbencset és az ősi pusztai ételt, a bográcsban 32-szer megforgatott slambucot is.