Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Olasz hajtóvadászat a maffiozók ellen

MTI
2007.06.23. 10:55

Újabb nagyszabású razziát indított szombaton Palermo körzetében az olasz csendőrség szicíliai maffiafőnökök ellen. Az akcióban több mint négyszáz csendőr vesz részt, razziákat tartanak több palermói helyszínen. Eddig kilenc embert vettek őrizetbe, és a számos házkutatás során dokumentumokat foglaltak le, amelyek arról tanúskodnak, hogy az elmúlt időszakban fokozta tevékenységét a szicíliai maffia, a Cosa Nostra.

A csendőrségi fellépéssel a hatóságok meghiúsítottak egy nagy leszámolást, három maffiafőnök meggyilkolását, akik megkíséreltek kilépni a bűnszövetkezetből. A letartóztatottak között van négy olyan maffiózó is, aki épphogy szabadult a börtönből, de ismét bekapcsolódott az alvilági bűnszövetkezet tevéeknységébe.

A csendőrségi akciót telefonlehallgatások, illetve a szicíliai maffia első számú, tavaly letartóztatott vezetője, Bernardo Provenzano rejtjelezett üzenetei alapján tervezték meg a hatóságok. Provenzano a vizsgálati fogdából is folytatta az üzenetek küldözgetését a bérgyilkosoknak, ehhez pedig a bibliai szövegek alapján kiötlött kódokat használt, amelyeket viszont a titkosírás-szakértők megfejtettek.