Húszkilós steak Velencén

MTI
2007.06.23. 19:15
Nagy valószínűséggel Guiness-rekordot állítottak fel szombaton Velencén a grillezők: 19,2 kilogrammos, 1,05 méter hosszú és 8 centiméternyi vastag marhasteaket sütöttek meg a Magyar Grill Bajnokság keretében.

A hortobágyi, bio minősítésű szürkemarha legnemesebb részéből, a rostélyossal együtt kikanyarított hátszínből készült szeletet a sütés előtt egy hétig pácolták.

A gasztronómiai műveletet irányító Németh József Venesz-díjas gasztronómus, a Vendéglátó és Hagyományőrző Bizottság elnöke a grillezés alapjának számító pácolásról annyit árult el, hogy a pác sómentes volt és bőven tartalmazott zöldfűszereket.

A hatalmas hússzeletet hetven foknál alacsonyabb hőfokon, mintegy két és fél órát forgatták a parázs fölött. A szeletelés után mintegy száz normál méretű adagot kitevő megasteaket a grillbajnokság résztvevői fogyasztották el.

A rekordkísérletet filmre vették, a mozzanatokat jegyzőkönyvben rögzítették, hogy az illetékes bizottság hitelesíthesse majd a Guiness-rekordot.

A jelenlegi csúcstartó egyébként egy texasi étterem, egy 78 unciás (három kilósnál valamivel kisebb) hússzelettel.