Két halott a romániai áradásokban

MTI
2007.08.26. 23:57

A vasárnap reggelre leesett eső miatt megáradtak a folyók Romániában, az ország északi részén másfél ezer lakost elzárt a víz a külvilágtól, két ember életét vesztette, 130 falu áramszolgáltatás nélkül maradt.

Románia 41 megyéjéből 6-ot érintett az áradás, és további 7 is veszélyben van. Az özönvízszerű esőzéseket - helyenként 40-50 liter csapadék hullott egy négyzetméter területre - orkánerejű széllökések kísérték.

A Krassó megyei Kiskárolyfalva (Moldovita) és Vatra Moldovitei falvakban rekedt a vidék 1400 lakosa, mert a víz elárasztotta az utakat. Az ország északkeleti részén található Damacusa és Argel falvakban az árvíz elzárt a külvilágtól 450 házat

. Brassó megyében egy folyó áttörte gátját, és tucatnyi autót sodort el. Felsőszombatfalván (Sambata de Sus) jelentős károkat okozott az áradás a Constantin Brancoveanu havasalföldi fejedelem által 1696 körül alapított ortodox kolostorban, valamint több tucatnyi turistát kellett vendégházakból kimenekíteni és szállodákban elhelyezni.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban folytatódik az erős széllel és viharral kísért esőzés. A rossz idő beköszöntét megelőző három napban viszont kánikulai, 40 fokot meghaladó hőség uralkodott az országban.