Külföldön is lövöldözött az ajkai orvvadász

MTI
2007.09.10. 14:38

Lőfegyverrel való visszaélés és lopás bűntettének alapos gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyeztek egy 28 éves ajkai fiatalembert, aki az elmúlt egy-másfél évben engedély nélkül vadászott a bakonyi erdőkben, sőt átrándult a közeli országokba is különösen értékes vadakat elejteni, tájékoztatott a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn. Dániel-Tóth Zoltán elmondta, a férfit korábban már felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték orvvadászat miatt, mégis rendszeresen ejtett el vadakat a bakonyi erdőkben és a Somló-hegy mentén.

Az orvvadász többször átrándult például Romániába, Ausztriába, Németországba, Olaszországba és Svájcba is, ahol a hegyekben rendkívül értékes vadakra (kőszáli kecskékre, zergékre) vadászott, tette hozzá a szóvivő. A fegyverét és a trófeákat minden alkalommal sikerült átcsempésznie a határokon, jegyezte meg a szóvivő, rámutatva, hogy az ajkai férfi vállalkozóként mindig teherautóval közlekedett a határátkelő helyeken.

A szóvivő elmondta, az ajkai fiatalember lakásán tartott házkutatáson 3 kőszáli kecske, 9 zerge, 10 szarvas és 45 őz trófeája került elő, de találtak nála néhány kitömött nyestet, borzot és mormotát is, becslések szerint az okozott kár 10-20 millió forint közöttire tehető. Dániel-Tóth Zoltán utalt arra is, hogy a bűnügynek van még két gyanúsítottja, őket azonban nem vették őrizetbe, viszont lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el a számukra.