Iratismertetés az NNI-nél Siemens-ügyben

2007.09.13. 10:34

Csütörtökön délelőtt a Nemzeti Nyomozóirodánál iratismertetést tartanak a Siemens ellen még két éve indított nyomozás ügyében. A Független Hírügynökség úgy tudja, a rendőrség gyanúja szerint a Siemens Rt. volt az egyik cég, amely 2004-ben és 2005-ben több százmillió forintot utalt át a hajléktalanok nevére alapított cégek számlájára, rendszerint sikeres közbeszerzési pályázatok után. Összesen másfél milliárd forintot utaltak át olyan vállalkozásoknak, amelyeket papíron hajléktalanok vezettek.

Az átutalásokat sikerdíjként könyvelték el. A beszervezett hajléktalanok közül néhányan azt állítják, a Siemens vezetőinek is bemutatták őket. Az egyik ilyen, hajléktalan nevére alapított cég a Blue Consult volt. Számlájára 2005 augusztusban csaknem 26, szeptemberben pedig több mint 5 millió forintot utalt át a Siemens Rt.

A hajléktalanokkal egy közvetítő tartotta a kapcsolatot, aki elvitte a férfiakat a bankba, és ő vette el tőlük az átutalt pénzt is. A hajléktalanok közül csak kevesen tudták, honnan érkezett a pénzt. A hajléktalanoknak lakásokat béreltek, ahol megmosakodhattak és átöltözhettek mielőtt bementek a bankba.