Tűz pusztított egy moszkvai egyetemen

MTI
2007.10.02. 15:19

Hét halálos áldozata és több tucat sebesültje van egy moszkvai főiskolán kedden történt tűzvésznek, a hatóságok szerint a kései riasztás miatt vannak a tűzesetnek ily tragikus következményei.

Jurij Nyenacsov, a rendkívüli helyzetek minisztériumának illetékese közölte, hogy az államigazgatási és cégvezetőket képző moszkvai főiskolán pusztító tűzvészben hét ember halt meg, még a tűzoltók megérkezése előtt bennégtek az épületben. A sebesültek számát 36-ra teszik, harmincan közülük súlyos állapotban vannak.

Galéria

A lángok a négyemeletes főiskolai épület két legfelső szintjén pusztítottak. A hatóságok szerint a tragédia azért volt ilyen súlyos, mert a tűzoltókhoz túl későn érkezett be a riasztás a járókelőktől.

A tűzvédelmi hatóságok augusztusban ellenőrzést tartottak, melynek során nem találtak az épületben füstérzékelőket, és nem volt üzembe helyezve az automatikus riasztórendszer sem, a menekülési útvonalak pedig el voltak torlaszolva. Emiatt megbírságolták a főiskola rektorát, de a hiányosságokat azóta sem szüntették meg. Tetézte a bajt, hogy a tűz olyan helyiségben keletkezett, amelyet senki se használt.

A tűzoltóknak késő délutánra sikerült megfékezniük a lángok terjedését, harminc tűzoltó egység és két helikopter oltotta a lángokat. Az ügyészség tűzvédelmi szabályok megsértése címén bűnvádi eljárást indított. A hatóságok azt sem zárják ki, hogy szándékos gyújtogatás történt.