Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Nem tudnak higiéniás problémákról a debreceni klinikán

Független Hírügynökség
2007.10.03. 07:52

A Debreceni Egyetem Gyermekklinikájának professzora nem tud arról, hogy az onkológiai osztályon nem cseréltek volna védőkesztyűt a gyermekek ellátása közben, így reagált a szülők állításaira Kiss Csongor szerdán az RTL Klub Híradójának reggeli kiadásában.

A Debreceni Ítélőtábla jogerősen elmarasztalta és 10 millió forint kártérítésre kötelezte még múlt hét pénteken a kórházat, amiért 33 gyermek fertőződött meg hepatitsz B vírussal 2001 áprilisa és 2003 júliusa között. A gyerekek egész életükre viselik a következményeket a fertőzésnek. A klinikán tiszteletben tartják a bíróság döntését és fizetnek, de szerintük nem ők hibáztak. A klinikán a fertőzés óta külön kórteremben kezelik a fertőző májgyulladás vírusát hordozó gyerekeket, és szigorítottak a higiénés előírásaikon is.

Az ítélőtábla döntése után öt család kap kártérítést, 900 ezer és 3 és fél millió forint közötti összeget ítéltek meg nekik. A többiek nem mertek perelni, mert a gyermeküket azóta is a klinikán kezelik. Az összesen csaknem 10 millió forintot és kamatait 15 napon belül ki kell fizetnie a Debreceni Egyetem Gyermekklinikájának.