Trópusi viharrá szelidült a Kínára lecsapó tájfun

Független Hírügynökség
2007.10.08. 09:39

Senki sem halt meg a Kína délkeleti részére lecsapott viharban, amelynek érkezése előtt több mint egymillió embert telepítetek ki otthonaikból, derült ki hétfőn. A Krosa tájfun érkezése előtt több mint egymillió embert telepítettek ki a Sanghajtól délre található Csöcsiang és Fucsien tartományokból. A vihar több mint 120 kilométer per órás szelekkel érkezett meg vasárnap, de hamar trópusi viharrá minősítették le. A hatóságok arra figyelmeztették a két tartomány lakosságát, hogy a következő napokban folytatódó esőzések földcsuszamlásokat okozhatnak.

A Krosa tájfun korábban még 185 kilométer per órás szelekkel érkezett meg Tajvanra, ahol öt ember vesztette életét a vihar miatt, és több mint ötvenen megsérültek. Egyes helyeken több mint egy méter eső esett.

Vietnámban a múlt héten az országra lecsapott Lekima tájfun legalább 58 ember halálát okozta, közölték hétfőn a mentőalakulatok. Az ország északi és középső részén az utóbbi ötven év legnagyobb áradásait okozta a tájfun, ami több mint 128 ezer házat rongált meg, és elpusztított 160 ezer hektárnyi termést. A hatóságok becslése szerint a Lekima több mint negyvenmillió dolláros kárt okozott.