Jolán
2 °C
4 °C

Alhatnak a járdákon a Los Angeles-i hajléktalanok

MTI
2007.10.12. 06:06

Engedélyezték a Los Angeles-i hajléktalanok számára, hogy éjszakánként a járdán aludjanak, ha nem torlaszolják el a bejárati ajtókat és kocsibejárókat.

Az engedélyt a város és polgárjogvédő szervezet közötti megállapodás eredményeként adták ki. A város önkormányzata megtiltotta a hajléktalanoknak a járdán való éjszakázást Skid Row negyedben. Így kívánták eltávolítani a keménydrog-dílereiről és a bűnözésről hírhedtté vált negyedből a magukat nyomorúságos körülmények között meghúzó hajléktalanok ezreit.

Hat hajléktalan az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű emberjogi szervezet támogatásával pert indított a város ellen, és a fellebbviteli bíróság számokra kedvező döntést hozott. Az igazságszolgáltatás úgy ítélte meg, hogy alkotmányellenes a tilalom, amikor nincs elegendő szükségszállás a városban.

A megállapodás értelmében a hajléktanok 21.00 és 6.00 óra között alhatnak a járdákon, ha nem akadályozzák a közlekedést a bejárati ajtóknál és kocsibejárókon, és nem követnek el bűncselekményt. A megállapodás addig marad érvényben, amíg el nem készül az az 1250 olcsó lakás, amelyet a város kezdett építeni a hajléktalanok számára. A munka várhatóan 3-5 évig tart. Los Angeles körzetében tízmillióan élnek, közöttük 90 ezer a hajléktalan.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?