A kaliforniai tüzek többségét eloltották

MTI
2007.10.29. 21:06

A Dél-Kaliforniában pusztító erdő- és bozóttüzek többségét hétfőre eloltották, részben a lecsökkent léghőmérsékletnek és a megnövekedett páratartalomnak köszönhetően, de még mindig 15 ezer tűzoltó küzd a lángokkal. Csaknem kétezer ház és 200 ezer hektárnyi földterület égett el az egy hete tartó tűzvészben, közölte a CNN.

Hét megyében 23 helyen csaptak fel a lángok. Ebből 16 tüzet eloltottak, 3 esetben a tűzoltók 80 százalékban ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, további 4 helyen viszont még mindig nem sikerült megfékezni a tűzvészt. A legnagyobb, Witch (Boszorkány) névre keresztelt tüzet valószínűleg még napokig nem lehet teljesen eloltani. A katasztrófának az eddigi adatok szerint hét halálos áldozata volt, több mint százan megsérültek.

Arnold Schwarzenegger kormányzó megerősítette: legalább két szándékos gyújtogatás történt, két további gyanús esetet még vizsgálnak. A CNN arról is beszámolt, hogy a tüzek terjedési irányának meghatározását, a károk felmérését az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egy pilóta nélküli felderítő repülőgépe, az Ikhana segítette. A légierő Predator B katonai felderítő gépének átalakított változata a tüzek fölé repült és infravörös felvételeket küldött szakértőknek, akik azokat a Google Earth térképeire vetítették rá.