Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A kaliforniai tüzek többségét eloltották

MTI
2007.10.29. 21:06

A Dél-Kaliforniában pusztító erdő- és bozóttüzek többségét hétfőre eloltották, részben a lecsökkent léghőmérsékletnek és a megnövekedett páratartalomnak köszönhetően, de még mindig 15 ezer tűzoltó küzd a lángokkal. Csaknem kétezer ház és 200 ezer hektárnyi földterület égett el az egy hete tartó tűzvészben, közölte a CNN.

Hét megyében 23 helyen csaptak fel a lángok. Ebből 16 tüzet eloltottak, 3 esetben a tűzoltók 80 százalékban ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, további 4 helyen viszont még mindig nem sikerült megfékezni a tűzvészt. A legnagyobb, Witch (Boszorkány) névre keresztelt tüzet valószínűleg még napokig nem lehet teljesen eloltani. A katasztrófának az eddigi adatok szerint hét halálos áldozata volt, több mint százan megsérültek.

Arnold Schwarzenegger kormányzó megerősítette: legalább két szándékos gyújtogatás történt, két további gyanús esetet még vizsgálnak. A CNN arról is beszámolt, hogy a tüzek terjedési irányának meghatározását, a károk felmérését az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egy pilóta nélküli felderítő repülőgépe, az Ikhana segítette. A légierő Predator B katonai felderítő gépének átalakított változata a tüzek fölé repült és infravörös felvételeket küldött szakértőknek, akik azokat a Google Earth térképeire vetítették rá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?