Megkezdődött a cseh kórházi sorozatgyilkos pere

MTI
2008.01.21. 10:03

Életfogytiglani börtönbüntetés fenyegeti azt a cseh kórházi ápolót, akit hét gyilkossággal és tíz gyilkossági kísérlettel vádolnak. A 31 éves Petr Zelenka pere hétfőn nyílt meg a kelet-csehországi Hradec Královéban. A nagy érdeklődéssel kísért per azonban várhatóan elhúzódik, mert a bíróság több mint hatvan tanút és hét bírósági szakértőt akar meghallgatni. Zelenka ápolóként dolgozott a Prágától 100 kilométerre délkeletre fekvő Havlíckuv Brod kórházában, és a 2006-ban elkövetett gyilkosságokat a kihallgatásokkor nem tagadta.

A Csehországban példátlan gyilkosságsorozatot 2006 májusa és szeptembere között követte el, saját beismerése szerint előre jól megfontolt szándékkal. A rendőrség szerint Petr Zelenka a múltban sohasem volt pszichiátriai kezelésen, nem elmebeteg, és bár viszonylag magányos volt, közeli ismerősei értetlenül állnak a történtek előtt.

A sorozatgyilkos áldozatai mind olyan betegek voltak, akik súlyos baleset vagy nagy műtét után öntudatlanul feküdtek kórházi ágyukon. A tettes nagy dózisban véralvadásgátlót adott be nekik injekcióval, amivel súlyos vérzéseket okozott.