Brómcián-ügy: terrorfenyegetés is lehet

MTI
2008.02.18. 15:47

Akár az egri kórház vagyonkezelési pályázata miatt felkorbácsolt indulatok eredménye is lehet, hogy brómcián került az intézmény gyógyszertárába, erről hétfőn beszélt az MTI-nek Merczel József, a kórházfenntartó Heves Megyei Közgyűlés alelnöke. Ez azt jelenti, hogy nem zárható ki a terrorfenyegetés esete sem, vélekedett a szocialista politikus.

Az alelnök szerint az indulatok folyamatos szítása, a pályázat kiírását követően mesterségesen, politikai okokból kialakított hangulat egyes szélsőségeseket ilyen és ehhez hasonló tettekre bátoríthat. "Ez az eset is arra inti a közélet szereplőit, hogy az indulatok felkorbácsolásával óvatosabban kellene bánni" - szögezte le Merczel József.

A kórház vagyonkezelésére november 30-án írt ki pályázatot a fenntartó megyegyűlés. A tervezett funkcionális privatizáció ellen több civil szervezet tiltakozott demonstráción, a közgyűlés üléseit folyamatos, sokszor nyomdafestéket nem tűrő bekiabálások zavarták meg. Ugyanakkor a testületben ellenzékben politizáló Fidesz is a pályázati kiírás ellen szavazott. Az ellenzéki képviselők azzal vádolták a testület szocialista vezetését, hogy a több hazai egészségügyi intézményt, a többi között a hatvani és a gyöngyösi kórházat is működtető HospInvest Zrt.-re szabták a vagyonkezelésre kiírt tendert.

A "Brómcián" feliratú dobozra február 14-én bukkantak az egri kórház intézményi gyógyszertárában. A későbbi laboratóriumi vizsgálat megállapította, hogy valóban a veszélyes mérget tartalmazza a hűtőkamrából előkerült tartály, ám az ott dolgozók nem tudják, hogy miként került oda. Az egri rendőrkapitányság és a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatósága külön nyomozócsoportot hozott létre a bűncselekmény felderítése érdekében.