Külföldi szálak a német adócsalási botrányban

MTI
2008.02.27. 11:13

Németország után külföldön is lavinát indított el a több mint tíz nappal ezelőtt kirobbant adócsalási botrány. Szerdai értesülések szerint számos országban indult nyomozás - német mintára - adócsalás gyanújával, és több ország esetében az adatok a német hírszerzés (BND) informátorától származnak.

Néhány ország, így az Egyesült Államok és Ausztrália hatóságai azt állítják, hogy információik nem a BND emberétől érkeztek, hanem saját liechtensteini forrásból szerezték azokat. Svédország, Finnország és Norvégia hatóságai erős érdeklődést mutattak a német hírszerzés adatai iránt. A nem hivatalos statisztika szerint Németország, valamint az Egyesült Államok és Ausztrália mellett Nagy-Britanniában, Franciaországban, továbbá három skandináv államban, Svédországban, Norvégiában és Finnországban indult hasonló nyomozás.

A külföldi szálakra utalt szerdai sajtónyilatkozatában a berlini pénzügyminisztérium azt állította, a BND liechtensteini informátorától 5 millió euróért vásárolt DVD csaknem 1400 nevet tartalmazott, köztük 600 német állampolgárét. Azaz a DVD nagy valószínűséggel a liechtensteini bankok külföldi ügyfeleire vonatkozóan is tartalmaz adatokat.