Több száz milliós áfacsalás miatti letartóztatások

MTI
2008.03.06. 16:58

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság annak a szeghalmi cégnek a vezetőjét, amelyet az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága valamint a Vám-és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozó Hivatal együttműködésének eredményeképpen lepleztek le - közölte az adóhatóság az MTI-vel.

Az APEH sajtóközleménye szerint az adóhatóság revizorainak a negyedéves áfabevallásra kötelezett szeghalmi cég azért tűnt fel, mivel könyvelési anyagában az eddigi vizsgálatok szerint több milliárd forintot meghaladó hamis költségszámlákra bukkantak.

A vámnyomozók gyors és hatékony - alig háromhetes - nyomozást követően március 4-én rajtaütöttek a "társaságon", s a hat helyen tartott házkutatás során megtalálták a hamisításhoz használt bélyegzőt, több nagy cég fejlécével ellátott üres lapokat, amelyekre a hamis számlákat nyomtatták, illetve az ehhez használt számítógépet. Lefoglaltak több gépjárművet, ingatlanokat, készpénzt, továbbá bankszámlákat zároltak összesen mintegy 50 millió forint értékben.

A cég vezetőjét már előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság jelentős kárt okozó csalás és pénzmosás bűntette megalapozott gyanúja miatt, s esetében az APEH a vagyonosodási vizsgálatot is elrendelte.