Világháborús fegyverarzenált foglaltak le

MTI
2008.03.13. 15:13

Közel húsz fegyvert, géppisztolyt, karabélyt és pisztolyt, és több kilogrammnyi lőszert foglalt le a veszprémi rendőrség házkutatáskor három balatonkenesei és egy nemesvámosi lakásban, közölte Horváth Imre ezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója csütörtökön. Nagyobb részben második világháborús fegyverekről, lőszerekről és gránátokról van szó, ám azok többsége használható lenne ma is. Hangsúlyozta, a megtalált világháborús fegyvereket és lőszereket is azonnal be kell jelenteni a rendőrségnek.

A bűnügyi igazgató elmondta, a gyanúsítottaknak hobbijuk volt a régi fegyverek gyűjtése, és fémkeresővel kutatták erdőkben - főleg a második világháború dunántúli csatáinak helyszínein - a fegyvereket, lőszereket és gránátokat. A nagy mennyiségű, többségében ma is használható fegyverről, éles lőszerről azonban bejelentést nem tettek.

Pogány Péter alezredes, a főkapitányság kiemelt főnyomozója a bűnügy részleteiről elmondta, nyolc fiatalembert gyanúsítanak fegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűncselekményével. A karabélyokat, dobtáras géppisztolyokat, pisztolyokat és a sok kilónyi lőszert, valamint néhány betárazott géppuskahevedert, továbbá mágneses harckocsi aknákat és egy páncéltörőt ruhásszekrényekben, ágyneműtartóban, polcokon és szobafalra akasztva tárolták.