Árpád
-2 °C
4 °C

Becsapják a hívőket egyes orosz templomokban

MTI
2008.04.12. 10:27

A fogyasztói jogok folyamatos megsértése miatt beperelte a helyi egyházmegyét a Fogyasztók segítője elnevezésű jekatyerinburgi civil szervezet. A fogyasztóvédelmi szervezet elnöke, Alekszej Konyev a bírósághoz benyújtott keresetében állítja, hogy a templomokban folyamatosan sértik a hívők minőségi szertartásokhoz való jogát. A perre a fogyasztóvédőt saját személyes tapasztalatai indították: meghalt az apósa, s ő énekes búcsúztatást rendelt a templomban. A helyszínen aztán azt tapasztalta, hogy egyszerre több elhunyt felett énekeltek, s az egész szertartást sietősen, kevéssé tapintatosan végezték el. A szervezet tagjai vizsgálódtak, és kiderült, hogy ez bevett szokás: a gyászolóktól egyéni szertartásért szedik be a pénzt, de végül kollektív szolgáltatást nyújtanak.

A Novije Izvesztyija című lap idézte Konyev véleményét, amely szerint az egyház ugyanolyan szolgáltató, mint a fogorvos, vagy a vegytisztító, és az ügyfélnek előre tisztában kell lennie a neki nyújtandó szolgáltatás részleteivel és minőségével. A lap a püspökséget érveit is ismertette: eszerint Konyev szemrehányása abszurd, ugyanis a templom látogatása önkéntes, és a hívőktől a különféle áruk és szertartások fejében kapott pénz adomány, semmi köze nincs a fogyasztói szolgáltatásokhoz. A rajtakapott templom pópája pedig kijelentette: az adott esetben a fogyasztó tulajdonképpen Konyev apósa, vagyis az elhunyt, de ő nem élt kifogással. Konyev szerint "a papság kétféle normát alkalmaz: egyfelől elfogadja a tulajdonról szóló szövetségi törvényt, de nem tartja tiszteletben a fogyasztók jogairól szóló, szintén szövetségi jogszabályt, amely mindenkire vonatkozik, kivéve persze, ha szertartások ingyenesek".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?