Újabb gyanúsítottja van a Jersey-szigeti gyermekotthon-horrornak

MTI
2008.04.29. 17:13

Letartóztattak egy 68 éves férfit kedden a Jersey-szigeten a Haute de la Garenne gyermekotthonban gondozott kiskorúak megrontásának gyanújával. A férfit nemi erőszakkal és szeméremsértő bűncselekményekkel gyanúsítják. A feltételezés szerint az 1950-es évek eleje és 1986 között számosan váltak ilyen bűncselekmények áldozatává az - azóta bezárt - Haute de la Garenne intézetben lakó gyerekek közül.

Egy másik - ugyancsak állami intézményeket érintő - gyermekbántalmazási ügy szálai vezettek a Haut de la Garenne-hez. 12 hónapig tartó titkos nyomozás után tavaly novemberben a rendőrség a nyilvánossághoz fordult. Azóta több mint százan jelentkeztek, azt állítva, hogy annak idején fizikai valamint lelki bántalmazás áldozatai voltak az intézetben. Az egykori gondozottak kínzóhelyiségnek berendezett, titkos pincehelyiségekről is beszámoltak.

Februárban egy gyermekkoponyát találtak az épületnél, majd az elmúlt héten az épület egyik pincehelyiségében tejfogakat és egy csontot találtak a törvényszéki szakértők. A gyanúsítottak száma több tucatra rúg. Egyikük - egy volt gondnok - ellen vádat is emeltek három, 16 éven aluli lány ellen elkövetett, szemérem elleni bűncselekmények miatt.