Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nem mozdul a Lettország partjainál zátonyra futott hajó

MTI
2008.05.05. 11:14

Négy vontatóhajóval folytatták hétfőn a mentési munkálatokat az előző nap Lettország partjainál közel ezer emberrel a fedélzetén zátonyra futott kirándulóhajó kiszabadításáért, ám a hajót mindeddig nem tudták elmozdítani a homokpadról. A mentés annak ellenére nem hozott eddig sikert, hogy már az üzemanyagot is kiszivattyúzták a tartályokból a vontatás megkönnyítésére. A lett parti őrség vezetője azt javasolta, hogy kezdjék meg a - többségükben német állampolgárságú - utasok kimenekítését, de a hajó kiürítéséről a kapitánynak kell meghoznia a végső döntést.

A bahamai bejegyzésű, Mona Lisa nevű hajó a németországi Kielből tartott Rigába, és az Irbeni-szorosban feneklett meg vasárnap 651 utassal és 320 főnyi legénységgel a fedélzetén, 18 kilométerre a lett partoktól. A hajótest nem sérült meg, az üzemanyagtartályok is épek maradtak, és víz sem szivárgott be a hajóba. Az utasokat a baleset után egyelőre nem menekítették ki.

Vinets Veldre lett védelmi miniszter szerint még nem tisztázott a baleset oka, de az kiderült, hogy a hajó nem az időjárási viszonyok miatt futott zátonyra. A miniszter közlése szerint az utasoknak és a legénységnek van elegendő vize és élelme, s szükség esetén kaphatnak orvosi ellátást is, mert a hajón van hajóorvosi szolgálat.